איך זה הגיוני שחיידק ש'מתמחה' בבעיות קיבה לא אחראי לשלשול?
אין הסבר רפואי סדור לשאלה הזו, אבל יש מחקרים ברורים שמציגים עובדות מוצקות שאיתן אי אפשר להתווכח.
ולא רק שחיידק הליקובקטר פילורי לא גורם לשלשול, אלא הוא אפילו מפחית את הסיכוי לסבול משלשולים במקרים מסוימים.
מחקר שנעשה על מנת לאשש או לשלול את הקשר האפשרי בין חיידק הליקובקטר לשלשול, שתוצאותיו פורסמו בחודש דצמבר של שנת 2011. הוכיח שאנשים שחיוביים לחיידק הליקובקטר, נוטים לסבול פחות משלשולים שמקורם בזיהום נגיפי או חיידקי במערכת העיכול.
מה שאומר שבמקרה זה חיידק הליקובקטר, שלא נחשד בטוב לב יוצא דופן בדרך כלל, דווקא בא לטובתנו, ועשוי להיות זה שמונע מאיתנו אפיזודות של שלשולים.
תודו שעכשיו יש לכם נקיפות מצפון שהאשמתם אותו בשלשולים שלכם?😉
אז למה אנשים שיש להם הליקובקטר, מתלוננים לעיתים קרובות על שלשולים חריפים?
על אף האמור לעיל, אי אפשר להתעלם מהעובדה שאנשים שנושאים בתוכם את חיידק הליקובקטר פילורי, מתלוננים על התקפי שלשול חזקים לעיתים קרובות.
אך יש לדעת שהשלשולים האלה לא קשורים לחיידק הליקובקטר פילורי באופן ישיר, והם עשויים להופיע בשל אחת מהסיבות הבאות:
-
חושלה חיסונית במערכת העיכול
חיידק הליקובקטר לא מצליח לשגשג אצל רוב האנשים, וזאת הודות למערכת חיסונית חזקה, וסביבת חיידקים חיוביים מאוזנת ואיתנה במערכת העיכול, שהודפות כל ניסיון נואל של החיידק להרים ראש ולהזיק.
אך כאשר מערכות ההגנה הטבעיות האלה לא מתפקדות כנדרש, החיידק יצליח מהר מאוד לשגשג ולעולל בעיות רבות.
והשלשולים? הם כלל לא קשורים לחיידק, אלה לאותה חולשה של מערכת ההגנה של מערכת העיכול, שגורמת בין היתר לשלשולים.
-
דימום במערכת העיכול כתוצאה מחיידק הליקובקטר
הזנחת הטיפול בחיידק הליקובקטר, והתעלמות משגשוגו, תאפשרנה לחיידק לגרום לדלקת קיבה וכיבים בקיבה ובתריסיון. כיבים אלה, אם הם לא מטופלים כנדרש, עשויים לדמם לתוך מערכת העיכול, מה שגורר אחריו שורת תסמינים לא נעימים שאחד מהם זה שלשולים. במקרה זה יש קשר לחיידק הליקובקטר, אך מדובר בקשר עקיף שמתרחש רק לעיתים נדירות, כאשר יש הזנחה מתמשכת בטיפול בחיידק.
-
הטיפול האנטיביוטי להליקובקטר
סיבה נוספת אפשרית לשלשולים ביחד עם חיידק הליקובקטר, זה הטיפול האנטיביוטי בחיידק. הטיפול הקונבנציונלי להליקובקטר, הוא טיפול אנטיביוטי אגרסיבי, הכולל 2/3 סוגי אנטיביוטיקה, ועוד תרופה נוגדת חומצתיות בקיבה.
כמויות האנטיביוטיקה שמוחדרות לגוף, אמורות אומנם לחסל את חיידק הליקובקטר. אבל על הדרך הם מחסלים גם לא מעט חיידקים חיוביים הנמצאים במערכת העיכול ומגינים עליה. ומכאן הדרך לשלשולים קשים, כבר קצרה מאוד.
אז כיצד מונעים שלשולים כתוצאה מהטיפול האנטיביוטי בהליקובקטר?
הדרך הכי טובה להימנע מתופעות לוואי כמו שלשול, כתוצאה מהטיפול האנטיביוטי בהליקובקטר. זה לבחור בטיפול טבעי בהליקובקטר המתבסס על הרפואה הסינית. הטיפול הטבעי בהליקובקטר, נטול סיכונים ותופעות לוואי כל שהם. ובניגוד לטיפול הקונבנציונלי, הוא מתמקד גם בשיקום ההרס שחיידק הליקובקטר כבר הספיק לחולל בזמן שהותו במערכת העיכול.
במסגרת הטיפול הטבעי בהליקובקטר, מקבל המטופל תזונה מיוחדת המותאמת אישית לו, וצמחי מרפא ייחודיים שמסייעים בחיזוק מערכת העיכול וחיסול החיידק. כמו כן נעשה שימוש לעיתים גם בדיקור סיני, שמאיץ את ההחלמה של הגוף מנזקי חיידק הליקובקטר.
ואם כבר מדברים על היתרונות של הטיפול הטבעי בהליקובקטר, על פני זה הקונבנציונלי. חשוב לדעת גם שצריכה מוגזמת של אנטיביוטיקה, עשויה לגרום לגוף לפתח עמידות מול אנטיביוטיקה, ובכך להוריד את האפקטיביות של כל טיפול אנטיביוטי עתידי בצורה משמעותית.
אם בחרתם ללכת על הטיפול הקונבנציונלי / אנטיביוטי בכל זאת. חשוב מאוד לצרוך פרוביוטיקה. זו האחרונה עשויה לחזק את סביבת החיידקים הטובים בקיבה, ולתת קונטרה לפעולה ההפוכה של האנטיביוטיקה. ובכך למנוע שלשולים ושורת תופעות לוואי לא נעימות נוספות.
לסיכום:
- חיידק הליקובקטר אחראי ללא מעט בעיות בקיבה ובאזור מערכת העיכול. אבל בניגוד למה שניתן לחשוב, החיידק לא אחראי באופן ישיר לתופעת השלשול.
- שלשולים המופעים ביחד עם הליקובקטר, עשויים לנבוע מהסיבות הבאות: חולשת המערכת החיסונית של מערכת העיכול, דימום בתוך מערכת העיכול בעקבות כיבים בקיבה ובתריסיון שהחיידק ייצר, הטיפול האנטיביוטי האגרסיבי בחיידק הליקובקטר.
- רצוי לטפל בהליקובקטר בטיפול טבעי, במטרה למנוע תופעות לוואי כמו שלשולים.