מעט רקע על הליקובקטר פילורי, ועל החשיבות של צריכת פרוביוטיקה מומלצת.
חיידק הליקובקטר פילורי מאוד נפוץ. הוא נמצא בקיבתו של כל בן אדם שני בעולם לפחות. אך לרוב הוא מצוי בתרדמת והוא לא פעיל אקטיבית, ומשכך הוא גם לא מסוכן לנושאים אותו.
הבעייתיות של החיידק מתחילה כאשר הוא מתחיל להיות פעיל. אז הוא עשוי להשפיע לרעה על מערכת העיכול ולגרום בין היתר לכיבים בקיבה ובתריסיון, דלקת בקיבה, ובמקרים מסוימים אפילו לסרטן קיבה.
זה למה חשוב מאוד לטפל בחיידק בהקדם כאשר מופיעים תסמינים שמעידים על קיומו.
אחת מהבעיות של הליקובקטר פילורי היא, שהוא עשוי לפגוע בחיידקים הידידותיים הנמצאים במערכת העיכול, מה שעשוי להפוך את המערכת לפגיעה ולחלשה, ולחסרת יכולת להגן על עצמה מהשפעותיו ההרסניות של החיידק, והשפעותיהם של שאר מזיקים בגוף.
הטיפול הקונבנציונלי המוצע להליקובקטר הוא טיפול אנטיביוטי אגרסיבי. ואנטיביוטיקה ידועה כחומר הפוגע בחיידקים הטבעיים והידידותיים בקיבה. זאת גם הסיבה לכך שלחלק מהאנשים שצורכים אנטיביוטיקה יש שיבושים משמעותיים במערכת העיכול.
מה שאומר שצריכת פרוביוטיקה נחוצה גם להתמודדות עם חיידק הליקובקטר עצמו, וגם להתמודדות עם הטיפול האנטיביוטי העוצמתי בו. (אגב, יש אנשים שמעדיפים לטפל בהליקובקטר בשיטות אלטרנטיביות בגלל ההשפעה של האנטיביוטיקה על חיידקי מערכת העיכול).
למה החיידקים הידידותיים כה נחוצים לגוף שלנו?
החיידקים הבריאים הם לוחמי בריאות קטנטנים אך יעילים מאוד האמונים על בריאות גופנו. בין היתר תורמים חיידקים אלו להדיפת מזיקים מהגוף, הם מסייעים ליעילות של תרופות רבות, הם מייצרים וויטמינים חשובים, הם מספקים חומצות שומן חשובות המתחזקות את תאי הרירית של המעי הגס, הם תורמים לעיכול יעיל ובריא של המזון, הם מגינים על הגוף מפני ווירוסים, חיידקים ופטריות ועוד.
ברור אם כך שללא החיידקים החיוניים האלה הגוף שלנו הופך לחשוף הרבה יותר לפגיעות, ולמתפקד הרבה פחות טוב. ולכן כאשר יש את חיידק הליקובקטר פילורי שפוגע בחיידקים אלו. עלינו להזין את הגוף עם פרוביוטיקה טובה ומחזקת.
מה זה פרוביוטיקה ומה תפקידה?
עד עכשיו הטפנו בלהט על הצורך לצרוך פרוביוטיקה במקרה של הליקובקטר פילורי, אבל שכחנו בכלל להסביר מה זה בכלל, ומה תפקידה.
אז פרוביוטיקה היא לרוב חיידקים הנצרכים במטרה לשפר את פעילות מערכת העיכול, ושיפור המערכת החיסונית של הגוף. כל עוד המערכת של החיידקים הידידותיים הטבעיים בגוף מאוזנת, אין צורך בצריכת פרוביוטיקה. אבל ברגע שקיימת פגיעה כזו, כמו זו שמתרחשת במקרה של הליקובקטר פילורי, או במהלך טיפול האנטיביוטי בו, קיים צורך דחוף לחזק את הגוף עם אמצעים פרוביוטיים חיצוניים במטרה להחזיר לגוף את האיזון הנכון בין החיידקים הטובים לאלה הרעים.
היות והאמצעים הפרוביוטיים החיצוניים עדיין לא הוכחו כיעילים לאורך זמן במערכת העיכול, יש לצרוך אותם על בסיס יומי על מנת להבטיח את יעילותם.
אילו מוצרי מזון יספקו לנו פרוביוטיקה מומלצת להליקובקטר?
היום כאשר המגמה העולמית היא לספק לאנשים מזון בעל ערך מוסף בריאותי, ניתן למצוא בכל סופר לא מעט מוצרים עשירים בפרוביוטיקה כגון יוגרט, גבינה, גבינת קוטג', משקאות ועוד.
כמו כן תוכלו למצוא ערך פרוביוטי במלפפונים חמוצים, זיתים ירוקים, כרוב כבוש, שוקולד מריר, אפונה ירוקה ועוד.
תקפידו על צריכה נאותה של פרודוקטים אלו בתקופת ההתמודדות שלכם עם הליקובקטר פילורי, או בעת הטיפול האנטיביוטי בו.
כמו כן תוכלו למצוא בכל בית מרקחת שלל תוספי פרוביוטיקה עשירים ובריאים שיחזירו לכם את החיידקים הנחוצים לגוף.
במקרה של הליקובקטר פילורי לא מומלץ להסתמך רק על המזונות שיש בהם ערך פרוביוטי טבעי. אלא מומלץ להתייעץ עם הרופא או הרוקח לגבי תוסף פרוביוטיקה חזק ועוצמתי שייתן מענה מקיף, רחב ועמוק לצורך הדחוף שלנו לחיידקים הידידותיים.
לסיכום:
- כאשר יש חיידק הליקובקטר פילורי פעיל בקיבה, עשוי להירשם נזק לחיידקים הידידותיים בקיבה. כמו כן עשוי הטיפול האנטיביוטי החזק לפגוע בחיידקים אלו.
- לכן חשוב לצרוך פרוביוטיקה בזמן ההתמודדות עם הליקובקטר, וזאת על מנת להחזיר את האיזון התקין בגוף בין החיידקים הידידותיים לאלה שלא.
- תוספי פרוביוטיקה מתאימים ניתן לרכוש בכל בית מרקחת.